Slovo sládka Jaroslava Lebedy

 

Vážení přátelé,

rád bych vás v několika větách seznámil s naším pivovarem a částečně objasnil technologii výroby piva Ferdinand.

zlatá pivní pečeť 2006 tmavý ležák Na úvod bych si dovolil pár slov o sobě. Jmenuji se Jaroslav Lebeda a v Pivovaru Ferdinand pracuji na pozici sládka a výrobního ředitele. Po vystudování střední průmyslové školy potravinářské technologie jsem nastoupil do benešovského pivovaru, kde jsem zaměstnán od roku 1989. V průběhu těchto let jsem prošel všemi výrobními provozy a lety nabyté zkušenosti uplatňuji ve své pozici do dnes. Dovolím si tvrdit, že problematika piva je mi víc než vlastní.

Z historie Pivovaru Ferdinand bych zmínil nejen rok založení 1897, kdy arcivévoda František Ferdinand d‘ Este nechal postavit sladovnu a pivovar, který s menšími změnami v technologickém zařízení funguje do dnešní doby, ale především to, že jsme ryze česká společnost bez zahraniční spoluúčasti, která si drží svou lokální pozici.

Pivovar vyrábí okolo 28 000 hektolitrů piva ročně. Produkuje celkem patnáct druhů piv od nealkoholického až po speciální piva. Naše obchodní politika se zaměřuje především na domácí region, ale stále více se nám daří expandovat i do zahraničí.

bronzová pivní pečeť 2006 světlý ležák premium Výroba piva vychází z původní receptury vaření piva s použitím českého sladu vlastní výroby a žateckého chmele, pomocí klasické technologie s otevřeným spodním kvašením a dokvašováním v ležáckých sklepích. V žádném případě nepoužíváme moderní metody výroby piva, zvláště pak CK tanky a ani dodatečně neředíme pivo vodou na požadovanou stupňovitost.

Snažíme se i v dnešní době dodržovat a ctít tradice, které nám zanechali naši předchůdci. To sebou přináší velký závazek, ale především zodpovědnou a poctivou práci všech pracovníků, kteří se podílejí na výrobě našeho piva Ferdinand.

Naše pivo se vyznačuje plnou chutí, harmonickou vůní a hořkosti, kterou mu dodává především ten nejkvalitnější žatecký chmel. Silný říz a vysoká pěnivost, to je výsledek dostatečně dlouhého zrání v ležáckém sklepě.

Vyrábíme pivo poctivé a slovo „skutečné“ v našem názvu není jen pouhým klišé. Toto české pivo šíří slávu prastaré technologie a dovednosti benešovských sládků.

Jdeme tou správnou cestou a o tom svědčí fakt, že se pravidelně pivo Ferdinand umisťuje na předních místech v prestižních degustačních soutěžích.

Potěšte se i vy chutí a svěžestí piva Ferdinand, jenž je charakteristické svou zlatavou barvou, jiskrnou čirostí, silným řízem, plností chuti, intenzivní hořkostí a vysokou pěnou.

 

Věřím, že naše skutečné pivo Ferdinand bude vždy vaším dobrým a chutným společníkem. 

Jaroslav Lebeda
Sládek Pivovaru Ferdinand