Výroční ceny České a moravské pivovarnické akademie 2013

Tisková informace

Výroční ceny České a moravské pivovarnické akademie 2013

Měsíčník Pivo, Bier & Ale založil Českou a moravskou pivovarnickou akademii, aby představil nejvýraznější osobnosti tohoto tradičního českého oboru. Vítězové sedmnácti kategorií Výročních cen ČMPA za rok 2013 obdrželi ocenění ve čtvrtek 27. února 2014 během slavnostního večera v Klášterním pivovaru Strahov v Praze.

Mezi hlavní kategorie patří nejlepší hostince, restaurace a pivní bary, dále pivotéky nebo pivovary s hotelem. Titul Mistr výčepní za rok se uděluje v mužské i ženské kategorii. Pivovary jsou zařazeny do devíti kategorií podle výše jejich výstavu. Cenu za celoživotní přínos pro české pivovarnictví získal Ivan Chramosil.

Během slavnostního večera byly zároveň předány ceny za vítězství v degustacích uveřejněných v měsíčníku Pivo, Bier & Ale za rok 2013.

Partnery Výročních cen se staly společnosti Arix, BySys ČR, Ecolab, Messer, Sahm, Sladovny Soufflet ČR a Selgen.

Pavel Borowiec,

šéfredaktor Pivo, Bier & Ale

a zakladatel České a moravské pivovarnické akademie

pavel.borowiec@pivobierale.cz

Vítězové degustací Pivo, Bier & Ale:

Vítězem degustace českých prémiových ležáků z čísla 1/2013 je je Světlý ležák premium, DUP Pivovar Poutník, Pelhřimov

Vítězem degustace českých prémiových ležáků z čísla 2/2013 je Ferdinand d´Este, Pivovar Ferdinand, Benešov

Vítězem degustace černých speciálních piv z ČR z čísla 3/2013 je Eliška, Měšťanský pivovar Polička, Polička

Vítězem degustace světlých výčepních piv v ČR z čísla  z čísla  6/2013 je Světlé, Žatecký pivovar, Žatec

Vítězem degustace čepovaných nefiltrovaných ležáků z humnového sladu z čísla 8/2013 je Rampušák 12%, Pivovar Dobruška, Dobruška

Držitelé Výročních cen české a moravské pivovarnické akademie za rok 2013 (Tam, kde se hlasující shodli na stejném počtu hlasů, jsou jmenováni dva vítězové):

1. Hostinec, výčep nebo pivní bar

Pivovarský klub, Praha a Zlý časy, Praha

2. Restaurace (Hodnotí se kvalita piva se stejným důrazem na kvalitu gastronomie)

Černokostelecký pivovár, Kostelec nad Černými Lesy

3. Brewpub s vlastním pivem, které se jinde běžně neprodává

Klášterní pivovar Strahov, Praha

4. Pivovarská restaurace

Pivovarská restaurace Únětický pivovar, Únětice

5. Pivotéka

Pivkupectví, Praha

6. Pivovarská prodejna

Pivovar Kynšperk, Kynšperk nad Ohří

7. Pivovar s vlastním hotelem, hostincem a dalšími službami

Hotel Jelínkova vila a Malostránský pivovar, Velké Meziříčí

8. Mistr výčepní 2013 – žena

Klára Valuchová, Pivovarský klub, Praha

Jiří Bejček Stehlíček, První Pivní Tramway, Praha

9. Pivovar s výstavem do 1000 hl

Pivovar Antoš, Slaný

10. Pivovar s výstavem od 1000 hl do 4000 hl

Pivovar Matuška (Broumy)

11. Pivovar s výstavem od 4000 hl do 10 000 hl

Pivovar Dalešice

12. Pivovar s výstavem od 10 000 do 20 000 hl

Pivovar Broumov (Brumov)

Pivovar Kout na Šumavě (Kout na Šumavě)

13. Pivovar s výstavem od 20 000 do 50 000 hl

Pivovar Ferdinand (Benešov)

Pivovar Kácov (Kácov)

14. Pivovar s výstavem od 50 000 hl do 100 000 hl

Chodovar (Chodová Planá)

15. Pivovar s výstavem od 100 000 hl do 200 000 hl

Pivovar Nymburk

16. Pivovar s výstavem od 200 000 hl do 500 000 hl

Pivovar Holba (Hanušovice)

17. Pivovar s výstavem nad 500 000 hl

Budějovický Budvar (České Budějovice)

18. Ocenění za celoživotní přínos pro české pivovarnictví

Ivan Chramosil

28.2.2014
o 1 o 2