Benešov, 17. července - Loni si Pivovar Ferdinand sídlící v Benešově nedaleko Prahy nadělil ke 120. výročí od svého vzniku novinku v podobě bezlepkového ležáku. Letos se opět zaměřil na celiaky a na trh uvádí světlé Bezlepkové nealkoholické pivo. Pochutnat si na skutečném pivu tak mohou nejen řidiči, ale i lidé trpící nesnášenlivostí lepku. Ten je totiž obsažen ve sladu, základní surovině potřebné k výrobě piva.
Mezi charakteristické vlastnosti pivní novinky od Pivovaru Ferdinand patří vůně po sladu a chmelu. Má výraznější mladinovou a sladovou chuť, je příjemné hořké. Tyto specifické vlastnosti zajistila metoda studeného chmelení. Výroba bezlepkového nealkoholického piva je ale stejná, tedy: varna, spilka, sklep. A neliší se ani základní suroviny - voda, chmel a slad z vlastní humnové sladovny, která se nachází přímo v areálu benešovského pivovaru. Jen obsah lepku v pivu je nižší, tedy méně než 10 mg/l (legislativní limit je 20 mg/l). To potvrdila zkouška v akreditované laboratoři firmy ALS s.r.o., druhou analýzu provedl Výzkumný ústav pivovarský a sladařský.
A proč pivo pro celiaky? Skupina lidí, kteří trpí nesnášenlivostí lepku, se v posledních letech rozrůstá. Stoupá tak i poptávka po potravinách s přeškrtnutým klasem. Jelikož „celiaci pivaři“ takový výběr z tuzemského trhu nemají, rozhodl se Ferdinand vyjít jim vstříc. Po loňském bezlepku se nyní zaměřil i na řidiče, cyklisty nebo těhotné ženy. Nealkoholických piv i jejich příchutí sice existuje celá řada a vyrábí je téměř každý český pivovar, těch bezlepkových ale už tolik není. Ferdinand ho tak nabízí jako jeden z prvních tuzemských pivovarů.
Bezlepkový ležák Premium, který byl v pivovaru Ferdinand navařen loni, si získal ihned nejen oblibu u zákazníků, ale i řadu ocenění – včetně prestižní ceny Regionální potravina. Doufáme, že náš nealko bezlepek, který rozšířil portfolio pivovaru Ferdinand, bude brzy sklízet stejné úspěchy. Zatím bude k dostání ve skleněných lahvích o objemu 0,5 l. Později, dle poptávky zákazníků, ho Ferdinand bude stáčet i do sudů.