KONEČNĚ NERUŠENÉ GRILOVAČKY, PIVOVAR FERDINAND DOVEZE PIVO AŽ NA ZAHRÁDKU I.

Léto je tady a jedno vychlazené pivo na žízeň je asi to nejoblíbenější přání v hospodách a barech. Co takhle pivem nehasit jen letní vedra, ale zkusit na něm uvařit něco dobrého? Vladimír Poštulka známý labužník a kritik jídla připravil ve spolupráci s Pivovarem Ferdinand pár chutných receptů, jak uvařit s pivem a na pivě staročeské pochoutky jako pivní sýr, světově proslulý pivní gulášek, či pravé holandské karbanátky na tmavém pivě.

Doporučujeme připravovat pokrmy ve spojení světlých a tmavých prémiových piv Ferdinand, které dodají jídlu ten správný říz. Zkuste vařit a přitom poválet na jazyku pivní speciály jako například bylinné polotmavé pivo Sedm kulí nebo světlý speciál d´Este. „Věříme, že z naší nabídky si vybere skutečně každý a naše skutečné pivo ocení sváteční pijani i fajnšmekři,“ říká sládek Pivovaru Ferdinand Jaroslav Lebeda. Proč to nezkusit přímo v akci a nepodlévat buřty něčím lepším pro okořenění chuti? Připravte si vařečky a otvíráky, začíná gurmánská pivní tour.

Recept na pivní sýr

Na čtyři porce potřebujete: 300 g tvarohu, 1 l světlého piva, kmín, sladkou mletou papriku, pepř, sůl.

Postup: Kmín umelte, smíchejte s paprikou a solí. Tvaroh (pokud možno méně tučný) rozmačkejte na kaši, zamíchejte do ní koření a zalijte v misce pivem. Přikryjte pokličkou. Nechte zrát za oknem asi 5 dnů. Potom sýr rozmixujte a nechte ještě další dva dny zrát. Podávejte s čerstvým pečivem, máslem a jemně nasekanou pažitkou.

Pivní guláš
 
4 porce: 500 g vepřové plece, 80 g sádla, 2 dl světlého piva, 1 plátek oschlého chleba, 20 mg hladké mouky, 1 stroužek česneku, kmín, pepř, sůl
 
Postup: Maso nakrájejte na kostky, osolte, opečte ze všech stran na sádle, potom podlijte pivem a duste do měkka. Potom maso vyjměte a vydušenou šťávu zahustěte moukou a strouhaným chlebem. Jakmile je omáčka hustá, rozmixujte ji a ochuťte kmínem a česnekem. Osolte a opepřete. Vraťte maso do omáčky a nechte ještě chvíli povařit. Podávejte s houskovým knedlíkem.
 
Buřty na pivě
 
4 porce: 4 špekáčky, 40 g sádla, 0,5 l piva, 2 cibule, 1 paprikový lusk, 1 feferonka, 100 g kečupu, 100 g rajčatového protlaku, paprika, pepř, sůl.

 Postup: Cibuli nakrájejte na kolečka, paprikový lusk zbavte jadřinců a nakrájejte na nudličky. Potom vše osmahněte na sádle, posypte sladkou mletou paprikou a nechte zpěnit. Přidejte rajčatový protlak a kečup, nechte chvíli dusit a potom zalijte pivem. Vhodnější je tmavé. Chvíli provařte, potom osolte a opepřete. Špekáčky oloupejte a vložte do vzniklé omáčky. Nechte zvolna zapékat pod pokličkou v troubě při 140 -150 °C - asi 50 minut.

Karbanátky na pivě
(toto jídlo je velmi oblíbené v Belgii)
 
4 porce: 250 g vepřového masa, 250 g hovězího masa, 2 housky, 2 vejce, 1 dl mléka, 50 g slaniny, 1 sardelka, 80 g másla, 2 dl světlého piva, hrst strouhanky, špetka strouhané citronové kůry, pepř, sůl
 
Postup: Maso pomelte, housku namočte v mléce, slaninu nakrájejte na kostičky, sardelku utřete na kašičku. Potom vše smíchejte a ještě jednou pomelte, osolte a opepřete, přidejte strouhanou citronovou kůru, vejce a je-li směs málo hustá, strouhanku. Ze směsi vytvořte karbanátky, které pak na másle opečete na obou stranách. Do zbylého tuku v pánvi přidejte pivo, nechte chvíli vařit, potom vložte karbanátky a na mírném ohni je pod pokličkou chvíli nechte dusit. Občas přelijte šťávou. Jakmile se šťáva téměř vypaří, podávejte s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.
 
Ryba v pivním těstíčku

 
4 porce: 750 g rybího filé, 2 dl tmavého piva, 1 vejce, 1 lžíce polohrubé mouky, 1 dl oleje, 1 lžička citronové šťávy, pepř, sůl
 
Postup: Vykostěná rybí filátka (mohou být například z tresky) omyjte a osušte. V misce rozšlehejte mouku, pivo, vaječný žloutek, sůl a pepř. Není-li těstíčko dostatečně husté, přidávejte mouku. Potom z vaječného bílku ušlehejte pevný sníh, ten vmíchejte do těstíčka. V těstíčku obalte filátka a osmažte je na oleji. Podávejte pokapané citronovou šťávou, jako příloha se hodí domácí hranolky.

20.6.2013

 

Rozvoz piva

v Praze a okolí!

 

 

více...